Våld i nära relationer kan se ut på många olika sätt. Det mest uppenbara och fysiska våldet handlar om knuffar, slag och sparkar, men också om att till exempel bli dragen i håret, hållas fast, eller att få saker kastade på sig. I ett nordiskt perspektiv leder tyvärr Finland statistiken över kvinnor som dödas i nära relationer. Mellan 15 och 30 kvinnor dödas årligen i Finland till följd av våld i en nära relation.
Men våld kan också utövas på andra plan. Psykiskt våld innefattar allt från att utsättas för förminskande eller förlöjligande kommentarer, till hot om våld eller hot att utsätta till exempel husdjur för våld. Ofta följer det psykiska våldet en stegrande spiral som börjar med små och giftiga eller ironiska kommentarer, för att utmynna i en nedbrytningsprocess och hjärntvätt där förövaren får offret att tro att hen inte är värd varken kärlek eller respekt. Förövaren kan också begränsa offrets sociala kontakter och få henne att isolera sig från familj och vänner. Sexuellt våld handlar framför allt om att kränka offrets självbestämmanderätt och integritet. Ekonomiskt våld syftar till att begränsa eller kontrollera den andras möjlighet att hantera pengar. Att vara utsatt för ekonomiskt våld gör det svårare att lämna en destruktiv relation, samtidigt utgör ekonomiskt våld nästan alltid en del i relationer där andra former av våld också finns.
De flesta offer för våld i nära relationer är kvinnor. I en familj drabbas alltid hela familjen av våldet. För ett barn är det lika förödande att bevittna våld mellan föräldrarna, som att själv utsättas för det. Samtidigt är det förenklande att luta sig mot en bild där kvinnan alltid är offer och mannen alltid är förövare – verkligheten består av gråskalor där våldet kan gå i olika riktningar.
Våld i nära relationer finns i alla grupper i samhället, men en grupp är mera utsatt än andra: de som lever i en relation där det också finns beroendesjukdom och missbruk. Det är dubbelt så vanligt att kvinnor med problematiska alkoholvanor utsätts för våld i en nära relation. Samtidigt pekar studier på att användning av alkohol och andra substanser är en copingmekanism för kvinnor som har varit utsatta för olika former av våld.
Idag, på jämställdhetens dag, riktar vi fokus mot de som ofta inte syns. De som lever sina liv med många olika hemligheter bakom väggarna. Det går att bryta sig loss ut destruktiva mönster. Det första steget är att bryta tystnaden och säga hur det är.
Källor:
Länsstyrelsen i Västmanlands län. 2021. Vem ser oss? En studie om kvinnor i missbruk och deras upplevelser av våld i nära relationer.
Thl.fi
Taloudellinenvakivalta.fi
Yle.fi